Bila engkau memandang segalanya dari Tuhanmu yang menciptakan segalanya, yang menimpakan ujian, yang menjadikan sakit hatimu, yang membuat keinginanmu terhalang, serta menyusahkan hidupmu kerana merasakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia2. Bukan kerana Allah tidak tahu derita hidupmu, retaknya hatimu, tapi mungkin itulah yang DIA mahu kerana DIA tahu hati yang sebeginilah yang lebih lunak, mudah untuk dekat dan akrab dengan-NYA. Oleh Dr. Juanda Jaya
08 December 2009
Bahan2 Untuk Masak Lemak cili Api Telor...
LEMAK CILIAPI TELUR
Bahan:
10 biji telur itik atau ayam
1 Kotak santan (size kecil - 200ml)
2 pcs Asam Keping
garam atau sos ikan secukup rasa
Bahan2 Ditumbuk Halus
10 biji cili api
3 cm kunyit hidup
3 cawan cair
Cara:
1. Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk bersama santan.
2. Masak perlahan2 sehingga merenih (menggunakan api kecil).
3. Kemudian Pecahkan telur ke dalam periuk satu persatu - jangan sampai kuning telur
pecah. Biarkan sehingga mendideh dengan perlahan.
5. Masukkan asam keping atau belimbing buluh. Kacau perlahan2.
SIAP.... and hidangkan dengan nasi putih panas2...
Perkampungan Arab yang Ditinggalkan or an Abandon Village
So, pagi itu kami pun menuju ke Al-khor dan dalam perjalanan , kami terjumpa satu kawasan atau lebih tepat perkampungan tinggal. Menarik.
Kami berhenti dan sempat merakankan beberapa slot menarik untuk dikongsikan dengan pembaca sekelian.
Pada aku ia adalah satu pengalaman baru dan very historical. Sunyi.
Jika nak dibandingkan dengan perumahan di doha yang rata2nya adalah villa dan banglo, disini diperkampungan tinggal ini adalah jauh berbeza. Sangat unik.
Sekadarnya buat dikongsi bersama pembaca.
Siling
Dinding Batu...Wah! kukuhnya
Melihat dari sudut geografi, bumi Qatar ini cuma terdiri dari gurun padang pasir yang saujana mata memandang. Tak jumpa penghujungnya.....sayupppp...
Lain sangat jika nak dibandingkan dengan Malaysia yang beriklim hutan hujan khatulistiwa.
Satu pengalaman baru yang aku tempuh semalam. Di luar rumah kedengaran seperti derapan air hujan yg menghentam bumbung rumahku. YES... aku confirm hujan turun... hahahaha... Dah lama tak dengar suara hujan. Membuat aku rindu ke kampung halaman ku.
Mak!!! aku rindu pada mu.
Sepi Sebuah Masjid yang Ditinggalkan
Suatu yang agak menarik yang sempat aku rakamkan ialah, lantai luar dari bangunan masjid ini dipenuhi dengan kulit2 siput kecil. Tertanya2 aku kenapa ya!. Tetapi tiada siapa yang dapat memberi sebarang jawapan. Tentu ada asbab ia diletakkan disitu.
Ku Sangkakan Tanduk Oryx tetapi Rupanya Tanduk Kambing
Untuk pengetahuan pembaca sekalian, Oryx merupakan salah satu dari tiga atau empat spesies antelop besar dalam genus Oryx. Oryx dewasa memiliki tanda hitam dan putih di wajah serta memiliki tanduk yang menegak atau condong ke belakang.
Dua atau tiga spesies ini merupakan haiwan asal Semenanjung Arab. Oryx Arab merupakan spesies terkecil, menjadi pupus secara liar pada 1972 dari Semenanjung Arab. Ia diperkenalkan semula pada 1982 di Oman tetapi pemburuan haram mempunyai kesan negetif. Populasi selanjutnya telah diperkenalkan di Qatar, Bahrain, Israel dan Arab Saudi, dengan jumlah populasi liar sekitar 886 pada tahun 2003. Sekitar 600 lagi ada dalam tahanan.
Oryx menjadi logo/simbol kebanggaan kepada syarikat penerbangan tempatan, Qatar airways.
Itu lah sekadar yang mampu aku kongsi bersama pembaca sekalian.
Terima Kasih.
07 December 2009
Apple Pai
Mana nak cari resepi apple pie ni. Berada jauh di perantauan di bumi Arab. Disini pun ada McD tapi terasa nak mencuba dengan usaha sendiri.
Mengadap komputer dan jari mula mencari sumber resepi di internet dan tu dia ahkirnya aku berjaya mendapatkan resepinya dan jenguk2 resepinya taklah sesukar yg di sangkakan. Kebetulan bahan2 pun ada.
Saja aku nak share di laman bisu ini sebagai kenangan.
Resepi Apple Pai
6 - 8 keping pie
Bahan-bahannya
2 cawan tepung serbaguna
1/2 cawan buttercup/mentega (I guna buttercup dan mesti dalam keadaan beku)
1 sudu teh garam
1/2 cawan air sejuk
2 biji epal hijau
1/3 cawan gula
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 cawan minyak utk menggoreng
Cara-caranya
1. Kupas kulit epal dan potong dadu. Campurkan gula dan serbuk kayu manis. Di atas kuali masak dengan menggunakan api yang kecil. Masak sehingga ia lembut, dan lenyek 1/4 dengan garfu dan yang lebihan biarkan ia berketul.
2. Ayak tepung dan garam. Potong buttercup atau mentega yang masih beku. Gaul buttercup/mentega dengan tepung menggunakan "rub in" method. Gunakan hujung jari dan ramas sehingga adunan bergentel. Masukkan air dan gaul dengan garfu.
3. Canai atas papan. Potong panjang 8 inci lebar 6 inci. Letakkan inti epal di tengah pastry. Gunakan air sejuk di tepi pastry dan lipat kemudian tekan dengan garfu sekeliling pastry agak2 setengah inci.
4. Panaskan minyak dalam kuali, api sederhana besar. Goreng pie, satu persatu. 2-3 minit untuk satu belah pie sampai masak dan kekuningan. Toskan atas tisu serap minyak. Boleh taburkan gula atasnya sebelum makan.
Tips:
-simpan pastry yang telah diisi inti epal dalam freezer sekejap agak2 15 minit. Keluarkan kemudian terus goreng, Method ini untuk mendapatkan pastry yang ranggup.
-Inti epal mestilah tidak terlalu basah takut kulit pastry lembik.
-Minyak mesti panas betul, sebaik2nya goreng dalam minyak yang banyak.
-Inti pie ni agak sedikit, so tambahkan epal menjadi empat bijik dan gula 3/4 cawan.Note : Apple boleh juga digantikan dgn pisang (pisang jangan terlalu masak)