05 February 2010

Perapan Telur ikan bersama sos ikan/garam dan kunyit

Perapan bersama sos ikan/garam...Biarkan seketika agar bahan2 perapan tadi mesra sebelum di goreng.

Telur ikan yang telah siap

Inilah telur ikan goreng yang telah siap, sedia untuk dihidangkan...


Kerabu Mangga

Kebetulan jiran depan rumah bagi mangga 2 biji...tapi belum cukup masak...nak tunggu masak, lambat sangat malah tak cukup setakat 2 biji nak makan ramai2.

Buatlah kerabu mangga dapat makan ramai2. Itulah menu untuk lunch kami.

Bahan2 mentah...

1 biji Mangga muda (diracik halus2)
1 biji bawang besar (diracik halus2)
1 biji lada besar (dipotong nipis2)
5 biji cili api (dipotong halus..kalau nak pedas tambah cili lebih)
Sedikit Buah gajus (ditumbuk kasar)
1 biji limau nipis (ambil jus nya)
sedikit gula (secukup rasa)
sedikit sos ikan (sekucup rasa)

Setelah mangga muda, bawang, lada besar, lada kecil di racit, masukkan dalam 1 bekas dan gaulkan rata2 kemudian masukkan buah gajus yg ditumbuk kasar,serta perahkan air limau dan gaul lagi kemudian masukkan sedikit gula dan sos ikan. Gaul lagi and dah siap untuk diidangkan...

Selamat mencuba...

diambil dari sumbangan SMS Celcom

Kasih sayang diantara suami isteri itu akan menjemput rahmat Allah dan menghapuskan perasaan kianat terhadap keduanya