6 - 8 keping pie
Bahan-bahannya
2 cawan tepung serbaguna
1/2 cawan buttercup/mentega (I guna buttercup dan mesti dalam keadaan beku)
1 sudu teh garam
1/2 cawan air sejuk
2 biji epal hijau
1/3 cawan gula
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 cawan minyak utk menggoreng
Cara-caranya
1. Kupas kulit epal dan potong dadu. Campurkan gula dan serbuk kayu manis. Di atas kuali masak dengan menggunakan api yang kecil. Masak sehingga ia lembut, dan lenyek 1/4 dengan garfu dan yang lebihan biarkan ia berketul.
2. Ayak tepung dan garam. Potong buttercup atau mentega yang masih beku. Gaul buttercup/mentega dengan tepung menggunakan "rub in" method. Gunakan hujung jari dan ramas sehingga adunan bergentel. Masukkan air dan gaul dengan garfu.
3. Canai atas papan. Potong panjang 8 inci lebar 6 inci. Letakkan inti epal di tengah pastry. Gunakan air sejuk di tepi pastry dan lipat kemudian tekan dengan garfu sekeliling pastry agak2 setengah inci.
4. Panaskan minyak dalam kuali, api sederhana besar. Goreng pie, satu persatu. 2-3 minit untuk satu belah pie sampai masak dan kekuningan. Toskan atas tisu serap minyak. Boleh taburkan gula atasnya sebelum makan.
Tips:
-simpan pastry yang telah diisi inti epal dalam freezer sekejap agak2 15 minit. Keluarkan kemudian terus goreng, Method ini untuk mendapatkan pastry yang ranggup.
-Inti epal mestilah tidak terlalu basah takut kulit pastry lembik.
-Minyak mesti panas betul, sebaik2nya goreng dalam minyak yang banyak.
-Inti pie ni agak sedikit, so tambahkan epal menjadi empat bijik dan gula 3/4 cawan.Note : Apple boleh juga digantikan dgn pisang (pisang jangan terlalu masak)
No comments:
Post a Comment