Bahan2 A untuk memasak
Bawang besar - di potong bulat
Halia - di racik halus
Cili padi - ketuk2 kan ajer
1 biji tomato - dipotong dadu
4 sudu besar sos cili
2 sude besar sos tiram
minyak untuk menumis
sedikt air
Bahan B Untuk perapan ikan kembong
sos ikan atau garam (saya suka guna sos ikan instead guna garam)
sedikit kunyit serbuk
2 sudu besar cili kisar
Ikan kembong dicuci dan di perapkan dgn bahan2 perapan
Terlebih dahulu goreng ikan kembong sedikit garing dan ketepikan.
Kemudian panaskan minyak untuk menumis, masukkan cili padi, halia dan biarkan seketika hingga kekuningan.
Kemudian masukkan sos cili dan sos tiram hingga merenih kemudian masukkan sedikit sos ikan dan air (untuk buat kuah).
Than, masukkan bawang besar dan tomato yang dipotong dadu tadi. Gaul seketika dan tuangkanlah keatas ikan kembong yang telah di goreng tadi...
Siap.
No comments:
Post a Comment